La fusta com a element constructiu

  • La fusta és un element cada vegada més valorat en la construcció. Encara que abans era poc comú utilitzar aquest material a les estructures, avui en dia s’ha convertit pràcticament imprescindible. Tradicionalment, els materials més utilitzats eren el ferro, el formigó i el totxo, però amb la creixent preocupació pel medi ambient i la sostenibilitat, la fusta ha guanyat terreny. Actualment, hi ha diferents sistemes constructius en els quals s’utilitza la fusta de manera eficient, com ara l‘entramat lleuger, l’entramat pesant, els panells auto-portants i la fusta contra-laminada o CLT. Aquests sistemes ofereixen bellesa, resistència i sostenibilitat. La fusta és un material versàtil i durador que s’adapta perfectament a les necessitats arquitectòniques actuals. Amb la seva utilització, contribuïm a un futur més sostenible i respectuós amb el nostre planeta.


    Entramat lleuger

    L’entramat lleuger és el nom que se li ha donat a l’estructura de fusta que forma l’embolvent d’una casa. Aquesta estructura està formada per diferents elements de fusta que s’uneixen entre si. El seu nom es deu al pes que té l’estructura per metre quadrat en comparació amb altres sistemes constructius.

    Principals avantatges:

    Alguns dels principals beneficis d’escollir l’entramat lleuger com a base per a una construcció són els següents:

    • Rapidesa en la construcció, ja que no requereix deixar reposar l’estructura durant un període de temps perquè es fixi. És construcció en sec.
    • La fusta és un molt bon aïllant tèrmic, la qual cosa permet que els hiverns no resultin tan freds ni els estius tan calorosos.
    • Permet una gran varietat d’acabats, ens atorga molta flexibilitat a l’hora de construir l’estructura i de distribuir els espais.
    • Sostenible, la fusta és un material natural, durador i menys contaminant que els materials convencionals. Avui dia és crucial tenir en compte l’impacte mediambiental que suposa qualsevol acció que duguem a terme. Tenir una casa construïda de manera respectuosa amb el medi ambient redueix la contaminació que suposa el procés constructiu.
    • La càrrega es distribueix equitativament en tots els punts, fet que equilibra la construcció.
    • L’entramat lleuger es recomana per a cases unifamiliars de dues o tres plantes i l’entramat pesat és més habitual trobar-lo en la base de grans edificis.

    Entramat pesant

    Fins ara hem vist les principals característiques i avantatges de l’entramat lleuger, parlem ara del seu oposat: l’entramat pesat.

    Principals avantatges:

    Aquest tipus d’entramat, com el seu nom indica, està format per materials de seccions més grans o fusta massissa, molt més pesada que les fustes que hem comentat en l’anterior post, per tant, allò que defineix l’entramat és el pes per metre quadrat.

    • En relació amb l’entramat pesat, en ser elements estructurals més grans, no cal que estiguin tan a prop les unes de les altres per tenir una estructura fixa i estable.
    • Uns dels avantatges que té l’entramat pesat és que visualment és molt agradable i que treballes amb fusta de gran qualitat. Habitualment es fa servir per deixar visibles parts que s’integren en la pròpia decoració de la llar: columnes, bigues de coberta, pilars…
    • L’entramat lleuger es recomana per a cases unifamiliars de dues o tres plantes i l’entremat pesat és més habitual trobar-lo en la base de grans edificis.
    • Per últim, una de les grans diferències és el cost de fabricació. Els elements de fusta que formen l’entramat pesant son molt més cars que els diferents tipus de fusta que es poden utilitzar en l’entramat lleuger, doncs la qualitat del primer és més bona. No obstant, totes dues es sostenen correctament i són igual de segures.


    Panells auto-portants

    Els panells auto-portants són elements prefabricats compostos per un o dos conjunt de taulers derivats de la fusta que es col·loquen en alguna de les dues cares de l’estructura, i poden incloure nervis interiors de reforç, ànima d’aïllant rígid, barrera de vapor o membrana transpirable, a gust del constructor i segons la necessitat de cada obra. Els panells auto-portants són elements constructius que constitueixen parts rellevants de l’estructura principal perquè es destinen a les cobertes, als murs de càrrega, als forjats entre plantes o a les cobertes.

    Principals avantatges

    Els sistemes constructius amb panells estructurals auto-portants són molt flexibles en el moment de dissenyar i permeten inserir, sense dificultat, portes i finestres durant i després de la fabricació.

    • En aquest cas també es poden portar una part o la totalitat de les instal·lacions d’aigua i electricitat integrades.
    • Es poden instal·lar pràcticament acabats des de la fàbrica.
    • Poden incorporar la funció d’aïllament tèrmic i acústic, presenten gran rapidesa de muntatge i és indicat portar-ho a obra prefabricat.
    • Poden complir la funció d’arriostrament i estabilitzar el conjunt de l’estructura.
    • S’utilitzen per construir habitatges i edificis industrials de fins a tres plantes. A Europa s’utilitzen per murs de càrrega interiors o exteriors i per cobertes, mentre que als Estats Units, d’on procedeix aquest producte, s’empra principalment en terres i forjats.

    Panells de fusta contra-laminada o CLT

    El CLT és una abreujament en anglès de: Cross laminated timber , o traduïda: Fusta contra-laminada. Així podem dir que el CLT és un laminat de llates de fusta que es creuen. L’ús de nous materials de construcció com el CLT permet l’eco-sostenibilitat de les edificacions a les ciutats, ja que la seva producció s’ha desenvolupat utilitzant fusta de boscos certificats i controlats, com a la resta de sistemes constructius amb fusta.

    Principals avantatges

    El CLT es fa servir també en la creació de models d’habitatge que són prefabricats de manera modular. Les cases prefabricades permeten un estalvi de econòmic i de temps d’execució.

    • Aquest material té una resistència molt semblant al del formigó armat i a més el seu pes és inferior.
    • Pel que fa a l’aïllament tèrmic, per si sol el CLT proveeix un nivell superior al del formigó.
    • Les seves especificacions estructurals són molt atractives per a construccions que requereixen menys temps de treball.
    • En aquest cas també es poden portar una part o la totalitat de les instal·lacions d’aigua i electricitat integrades.
    • El CLT, pel seu gran format, és difícil de manipular, per aquest motiu, moltes parts de l’habitatge com els murs, els forjats i les cobertes de CLT es subministren prefabricades i s’instal·len directament a l’obra, evitant així la despesa innecessària d’energia, com per exemple, l’ús d’aigua per fabricar formigó.

Deja un comentario

Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar